top of page

Slim. Dat is wat de vos is. Heel erg slim. Het dier wordt vaak als zodanig afgebeeld. En aaibaar. Maar ook als roofachtig en sluw. Dat laatste is de vos zeker niet. 'Sluw' impliceert met voorbedachte rade en het dier is alles behalve menselijk. Intelligent, laten we het dan zo omschrijven. De vos is een intelligent dier.

 

De vos is in staat te leren van eerdere gebeurtenissen. Hij is erg voorzichtig en heeft een scherp oog; hij ziet werkelijk alles wat er om hem heen gebeurd.

Heeft u altijd al een vos willen hebben? Vossen zijn niet te vangen! Op mijn vrouw na dan, het is haar wél gelukt.

Ook al ligt er iets lekkers te wachten, hem vangen zal niet meevallen. Hij ruikt voorzichtig. Zijn neus staat naar voren gericht, zijn poten naar achteren. Plots draait de vos zich om en loopt weg. Zo intelligent als hij is... Voorzichtig, dat is hij ook. Die voorzichtigheid is met de tijd in de vos gaan zitten. Door de eeuwenlange wedren tussen de slimste jager en de slimste vos. De vos weet hierdoor erg goed gebruik te maken van de mogelijkheden die zich voordoen. We mogen wel stellen dat het een zeer opportunistisch dier is.

Bekende vossen?  Reynaart de Vos, Zwieber de Vos en Lowieke de Vos. Er wordt regelmatig over de vos geschreven. Ze worden steevast afgeschilderd als slim. Soms sluw. Soms ook sympathiek. Maar hij wekt vooral bewondering door zijn intelligentie en alertheid.

Dit puur ter info, doe er mee wat u wilt.

Jurry de Vos

IMG_3188_edited_edited.jpg
IMG_3193.JPG
bottom of page